2013. május 17., péntek

Tudtad, hogy már az Ókorban is ettek tortát?



Fontos kérdések foglalkoztatnak mostanság.:-)
Mi az amit eszünk és miért szeretjük annyira az édességeket és különösen a tortákat?
Az édességeket véleményem szerint az íze miatt kedveljük, -gondolom erre a tényre más is rájött magától:-) – a tortákat az ízük és az alkalomhoz fűződő emlékek miatt kedveljük.
Én egyébként morcos torta kritikus vagyok, ahhoz, hogy egy tortát finomnak nyilvánítsak elég sok elvárásnak meg kell felelnie.
De most nem az én tortaevési szokásaimat vesézzük ki, hanem magát a torta eredetét, és történetét kutatjuk.


A torta története vagy inkább történelme az ókorba nyúlik vissza. Igen, már akkor is ettek tortának nevezett édességeket de azok lényegesen egyszerűbb külsővel és ízvilággal rendelkeztek mint a mai torták. Kenyérszerűek és mézzel, diófélékkel ízesítettek voltak.
Történészek szerint az ókori egyiptomiak ették az első tortát. 
Az Oxford Szótár  szerint a torta szó a 13. században használatos "kaka" norvég szóból ered.
Az első igazi torta
A 17. század végén  Európában jelent meg az első torta ami már  hasonlított a mai tortáinkhoz. Nem véletlenül váratott magára, egyrészt nem voltak megfelelő technikák és eszközök sem a torták sütéséhez és kivitelezéséhez.
Akkoriban a kerek volt a preferált forma. Egyszerű lapos tepsi és különböző anyagú kerek formákat használtak, ami lehetett fémből, fából vagy papírból is és állíthatóak voltak.
A mázak is népszerűek voltak, cukorból és tojásfehérjéből készültek különleges technikával, mert a mázat kis ideig sütötték majd nagyon gyorsan lehűtötték, így egy fényes kemény mázat kaptak.
Gyakori ízesítő volt a citrom, mazsola és áfonya ezek a gyümölcsök  sűrűn szerepeltek a tortákban.
Később a 19. században megjelent a sütőpor. A Cassell szakácskönyve -London, 1894- már sütőporos recepteket ír, és megjelenik a több rétegű torta. A vajas krémek is teret hódítanak- vaj-tejszín-porcukor és aromák- melyekkel töltik és bevonják a tortákat.
A történelembe bevési nevét Antonin Careme -1784-1833- aki elképesztő díszes, emeletes tortákat készít.

Melyik micsoda? Cake, Gateau és Torte.
Gateau a francia torta. Általában a finom, delikát  összetevőkből készült tortát nevezik így.  Rengeteg friss gyümölcsöt használnak hozzá és a tejszínhab is alap elem.  Eltarthatóságát tekintve, csak frissen fogyasztható ugyanis nem áll el a hűtőben sokáig.
Cake kategóriába sorolhatóak azok a torták amik viszonylag masszívak és jól viselik a hűtő hidegét. Általában a gyümölcstorták tartoznak ide.
Torte a német torta. Hasonló a gyümölcstortákhoz.

Miért kerek a torta?

Nagyon jó kérdés!:-)
Élelmiszer történészek komoly vitákba keverednek a kérdést illetően. Mivel a ma ismert tortának az elődje a kerek lepény, kenyér volt így ez lefogadott, általános válasz arra, hogy a torta miért kerek. Mint már olvashattunk róla a 17. század végén már alkalmaztak "formát" és az kerek volt.
Ahogy haladunk az idővonalon előre úgy változnak a torták formái. Manapság már egészen különleges alakú csodákkal találkozhatunk.  2012-ben a cukrászok visszanyúltak a gyökerekhez, mert idén a kerek torták a trendik.
Mit szimbolizál a torta?
Ősi vallási szertartások alkalmával használták az antik "tortákat" vagyis kerek lepényeket, kenyereket. A kerek, kör alak általában az élet ciklikusságát szimbolizálja. Konkrétabban a napot és a holdat.
Manapság vallási ünnepeknek is  aktív résztvevője a torta vagy sütemény. Húsvéti kalács, karácsonyi sütemények amiket megfelelő szimbólumokkal díszítenek.
Emberi oldalról? A tortákat a szó szoros értelmében vett tortákat különleges alkalmakkor szervírozzák, ezzel is jelezve, hogy az a nap egy különleges nap.  Na ja... Barbie torta 35 évesen:-))))) DE emlékszem rá, minden részletére.:-)
Tortát készítünk születésnapra, esküvőre vagy éppen temetésre ahol divat a halotti tor.
A régi időkben nagy megtiszteltetés volt tortát kapni, mivel nagyon drágák voltak az alapanyagok mint pl. dió, cukor, fűszerek vagy a szárított gyümölcsök.
Ma már nem túl drága a torta, előre elkészített és csomagoltat is tudunk vásárolni. Véleményem szerint sokkal személyesebb ha mi készítjük el a meglepi tortát.
Összefoglalva a torta mondanivalója: fontos vagy és szeretünk.:-)
 Celeb cukrászok a nagyvilágból / a teljesség igénye nélkül/
Duff Goldman
Ron Ben-Israel
Sylvia Weinstock
Lauri Ditunno
Linda Fripp
Fiona Cairns
Magyarországról
Mihályi László
Nesztovidisz Zoltánné
Lengyel József
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Affilate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...